Katedra českého jazyka FF OU

Aktuality

Letní škola češtiny pro cizince úspěšně za námi

Po několikaleté odmlce se ve dnech 2. 7. – 20. 7. 2018 uskutečnil 11. ročník kurzu Czech Language Summer School Ostrava – Letní škola českého jazyka, pořádaného Katedrou českého jazyka FF OU. Kurzu se zúčastnilo 5 účastníků z Holandska, Indie, Kazachstánu, Ruska a Velké Británie.

Výukový program byl realizován ve dvou blocích. Dopolední část (4 vyučovací hodiny denně) byla věnována výuce českého jazyka a konverzaci, odpoledne byla vyhrazena přednáškám (o české historii a literatuře, o slavných českých osobnostech a samozřejmě také o češtině) a filmovým projekcím (promítali jsme filmy Musíme si pomáhat, Občanský průkaz, Pelíšky, Účastníci zájezdu a jako bonus Hoří, má panenko). Zorganizovali jsme také dva víkendové celodenní výlety do Kroměříže a na Pustevny a jednu odpolední exkurzi do Dolní oblasti Vítkovice. Letní škola českého jazyka byla ukončena slavnostním obědem a večerním neformálním posezením.

Účastníci také na závěr kurzu vyplňovali evaluační dotazník, ze kterého vyplynulo, že se tento ročník nad míru vydařil a všichni byli spokojeni. Vybíráme z evaluací:

„Za 3 týdny jsem se naučil víc česky než za 3 roky francouzsky.“
(Rodin, Nizozemsko)

„Jsem si jistý, že se moje znalost češtiny zlepšila. Myslím, že jsem schopný mluvit mnohem sebevědoměji.“
(Berik, Kazachstán)

„Naučil jsem se víc, než jsem očekával.“
(Ankur, Indie)

„Chtěla jsem se naučit víc o české kultuře a zlepšit si znalost češtiny. Na konci kurzu můžu říct, že se moje sny splnily.“
(Anna, Rusko)

 

Už nyní pomalu začínáme s přípravou dalšího ročníku a těšíme se!

autor: Zdeňka Suchá