Katedra českého jazyka FF OU

Za dveřmi Čejovny

Za dveřmi Čejovny 21

I v roce 2023 v měsících lednu–březnu se setkáte s lidmi zpoza dveří katedry – studenty i vyučujícími. Cílem cyklu Za dveřmi ČEjovny je ukázat různorodost a pestrost studia i bádání spojeného s českým jazykem a pomoci budoucím studentkám a studentům s hledáním toho pravého oboru.

První lednový vstup otevírá doc. Jaroslav David, vedoucí katedry.

Přelom roku je vždy ve znamení dokončování zpráv z grantových projektů, takže hromada papírování a tabulek. Projekty jsou však nejen znakem prestiže a kvality pracoviště, financují náš výzkum (aktuálně řešíme dva velké projekty Grantové agentury ČR), ale umožňují také zapojení aktivních a talentovaných studentek a studentů do bádání. Kromě zpráv také uzavírám předměty, chystám nové verze testů na zkouškové období a nové verze přednášek pro letní semestr, čtu a komentuji seminární práce. Samozřejmě, konec roku, to jsou i klidné chvíle Vánoc, které trávím se svou rodinou. I když i domů nám vždy pronikne něco z práce, neboť na řadě výzkumů spolupracuji se svou manželkou.


Ale prosinec a hlavně zkouškové období je přece jen klidnější část akademického roku, a tak zbývá více času na vlastní výzkum (aktuálně řešíme projekt zaměřený na vlastní jména v různých typech textů) i čtení. Naposledy mi udělaly radost dvě knížky. Monografie Od etymologie ke krajině. Onomastika pro 21. století – text, na němž jsme s kolegyněmi a kolegy dělali dva roky – a knížka Petera Jordana, Přemysla Máchy a kol. Place-Names Politics in Multilingual Areas. Tu jsem si přečetl nejen proto, že jsem na ni psal recenzi pro Acta onomastica, ale taky ze zájmu. Na nočním stolku mám už delší čas Poláčkovo Okresní město, to bych měl konečně dočíst, ať se můžu pustit do dalšího dílu Hrdinové táhnou do boje. A pak mě čeká v létě rozečtená Danubia od Simona Windera.


Všechny díly našeho seriálu Za dveřmi Čejovny najdete na https://kcj.osu.cz/category/za-dvermi-cejovny/