Katedra českého jazyka FF OU

Za dveřmi Čejovny

Za dveřmi Čejovny 14

Jelikož školy i hranice zůstávají nadále zavřené, ocitli se zahraniční studenti Češtiny pro cizince ve svízelné situaci.  S jazykem se setkávali pouze na online přednáškách a seminářích, které jsou bezpochyby akademicky obohacující, ale neposkytují úplně prostor k tomu si jen tak popovídat.

Naštěstí na naší katedře studují češtinu i rodilí mluvčí, a tak se řešení nabídlo skoro samo – hodiny konverzací. Studenti pomohou studentům. 

Jmenuji se Anna-Agáta a studuji první ročník bakalářského programu Český jazyk a literatura a Anglická filologie. Společně s kolegyněmi z češtiny se nám naskytla úžasná příležitost tyto konverzační hodiny organizovat.  Můžeme si tak vyzkoušet, jaké to je vést online hodinu, a navíc máme možnost poznat nové spolužáky, se kterými bychom se jinak vůbec nedostaly do kontaktu. 

Spolu s kolegyní Simonou máme na starost čtyřčlennou skupinku čínských studentů. Obě si „vyučování“ maximálně užíváme a doufáme, že studenti to cítí stejně.  Cizinci mají samozřejmě zájem o vše české, musí to však být moderní, prý už žádnou klasiku. Zatím jsme tak probrali sociální sítě a hudbu a příště se asi vrhneme na film.  Diskuse se ale stáčí i k jiným tématům, zajímavé bylo například povídání o špatné výslovnosti, při kterém jsme zjistili, že logopedů je potřeba napříč státy. 


Všechny díly našeho seriálu Za dveřmi Čejovny najdete na https://kcj.osu.cz/category/za-dvermi-cejovny/