Katedra českého jazyka FF OU

Za dveřmi Čejovny

Za dveřmi Čejovny 16

Ahoj, jmenuji se Verča a studuji posledním rokem učitelství pro střední školy.

Když jsem se v patnácti rozhodovala, co dál dělat, zahrnovalo to vše kromě matematiky, statistiky a podobných věcí. Proto jsem šla studovat český jazyk a literaturu a historii. Osud si ale stejně našel cestu, jak mě do toho uvrtat. Vše začalo s výběrem bakalářské práce. Mezi vypsanými tématy mě zaujalo zadání s Karlem Čapkem, a jelikož je to můj oblíbený autor, nadšení mě zaslepilo natolik, že jsem nedočetla celý název, v němž byla slova jako „kvantitativní“ a „analýza“. Long story short, přežila jsem já i vedoucí práce a kvantitativní lingvistika se stala náplní mého studia.

Jelikož studuji dvouobor, češtinu s historií, jsem ráda, že když už ne Čapek, podařilo se mi do diplomové práce propašovat aspoň prezidenty (Havel, Klaus, Zeman), jejichž projevy kvantitativně analyzuji a komparuji.

V loňském roce jsem se stala také součástí týmu SGS projektu, díky kterému se podílím na psaní článků do jazykovědných časopisů. S Michalem Místeckým jsme se například snažili objasnit rozšíření pojmu „Česko“ v publicistických textech. O něco podobného se teď snažíme i v různých textech slovenských. Čerstvě mám za sebou už také výstup na Studentské vědecké konferenci.

A když už jsme u toho, že nemám žádný volný čas a sociální život (což samozřejmě svádím na covid pandemii), s kolegyní Denčou jsme natočily video, ve kterém poukazujeme na různé způsoby, jak některé kvantitativnělingvistické metody využít v hodinách českého jazyka a literatury na středních školách.

Někdy se zkrátka stane, že to pravé ořechové si najde Vás.

Co mě čeká dál? Pomalu se blíží státnice (troje!), tak mi držte palce!

Jak můžete vidět, občas trpím nedostatkem pracovního místa a také počtem rukou.


Všechny díly našeho seriálu Za dveřmi Čejovny najdete na https://kcj.osu.cz/category/za-dvermi-cejovny/